Si punon
Mirë se vini në Wilio! Ju po shihni Wilio si një klient i paregjistruar
Kaloni në profesionistë
Navigacion
Shërbime
Lista e Çmimeve
Rreth aplikimit
Shkarkoni aplikacionin
Si punon
Si mund të përmirësojmë
Na kontaktoni
Rreth Wilio
Hyni
Mirë se vini në Wilio! Ju po shihni Wilio si një klient i paregjistruar
Kaloni në profesionistë
Navigacion
Shërbime
Lista e Çmimeve
Rreth aplikimit
Shkarkoni aplikacionin
Si punon
Si mund të përmirësojmë
Na kontaktoni
Rreth Wilio
Hyni

Izolimi i çatise

Po kërkoni një çati për të izoluar çatinë? Ne kemi 24,370 ofrues në këtë kategori. Dërgo kërkesë.

Fillo
32,800 profesionistë të regjistruar
87,877 projekte të zgjidhura
4.8 nga 5 vlerësimi mesatar i ekspertëve tanë
226 512 Instalimet e aplikimit
Izolimi i çatise

Keni nevojë për shërbim në fushën e izolimit të çatisë? Wilio do t'ju ndihmojë të gjeni ekspertë cilësorë në rilevimin e hapësirës, ​​izolimin e izolimit, fiksimin e barrierës së avullit dhe mbylljen e lidhjes me fletë metalike. Çmimi i izolimit të çatisë zakonisht varet nga gama e shërbimeve. Shihni më shumë informacion mbi shërbimet: njehsor, stuko dhe thikë prerëse ofruar nga një prej specialistëve tanë të 24,370 në kategori

Shiko gjithashtu:Çmimet
32,800 profesionistë të regjistruar
87,877 projekte të zgjidhura
4.8 nga 5 vlerësimi mesatar i ekspertëve tanë
226 512 Instalimet e aplikimit
Informacion i dobishëmÇfarë duhet të dini

Izolimi i çatisë
Gjithmonë mund të dallosh se kush nuk e ka izoluar papafingo për shkak të pëllumbave dhe zogjve të tjerë që ulen në çati dhe shijojnë të gjithë nxehtësinë që vjen nga shtëpia poshtë. Vapa po rritet dhe zogjtë dinakë janë të shpejtë për të përfituar.

Çfarë është izolimi i papafingo?
Izolimi i papafingo është një pengesë e materialit në hapësirën tuaj të çatisë. Mund të vendoset midis trarëve (trafat horizontale përgjatë dyshemesë së papafingo) ose mahijeve (trafave të pjerrëta që mbështesin çatinë).

Sido që të jetë, izolimi ngadalëson transferimin e nxehtësisë midis hapësirës suaj të jetesës dhe botës së jashtme, duke krijuar një shtëpi më të ngrohtë në dimër dhe një shtëpi më të freskët në verë. Izolimi midis trarëve mban nxehtësinë në hapësirën tuaj të jetesës më poshtë dhe krijon një papafingo të freskët, ndërsa izolimi në mahi ruan nxehtësinë edhe në hapësirën e çatisë.

Përparësitë e tjera të izolimit të çatisë përfshijnë:

Faturat më të ulëta të ngrohjes
Përmirësimi i efikasitetit energjetik të shtëpisë tuaj
Rritja e vlerës së shtëpisë tuaj
Izolimi i papafingo për një shtëpi mesatare gjysmë të shkëputur me 3 dhoma gjumi me ngrohje qendrore me gaz mund të fillojë me izolim DIY për rreth 50 € dhe kjo mund të zgjasë më pak se një vit, duke ulur kostot e energjisë.
Pse është i nevojshëm izolimi i papafingo?
Në shtëpitë jo të izoluara, një e katërta e nxehtësisë së humbur përhapet nëpër çati. Izolimi i papafingo ose çatia është një mënyrë e shkëlqyer për të rritur komoditetin e shtëpisë tuaj. Dhe ka edhe më shumë lajme të mira: do të zgjasë më shumë se 40 vjet dhe duhet të paguajë shumë herë në kursimin e energjisë, pasi kostoja e izolimit të papafingo është relativisht e ulët.

Për sa i përket përfitimeve mjedisore, izolimi i mirë i papafingo do t'ju ndihmojë gjithashtu të zvogëloni gjurmën e karbonit të shtëpisë tuaj. Kjo sepse sa më mirë të jetë e izoluar shtëpia juaj, aq më efikas do të jetë sistemi juaj i ngrohjes - duke reduktuar emetimet dhe duke kursyer para në fatura.

A mund ta izoloj vetë papafingo?
Është e mundur (në fakt mjaft e lehtë) të instaloni vetë izolimin e çatisë, për sa kohë që:

Është e lehtë të futesh në hapësirën tënde të çatisë.
Nuk ka probleme me lagështinë ose kondensimin.
Trarët tuaj të papafingo janë të ndara rregullisht.
Ju nuk po përpiqeni të izoloni një çati të sheshtë.
Për diçka më të komplikuar se kjo, duhet të jeni një mjeshtër me përvojë ose të përdorni një teknik profesionist që di të izolojë papafingo në mënyrën më të përshtatshme dhe efikase.

Çatitë e sheshta duhet të izolohen gjithmonë nga një profesionist. Nëse hapësira është e lagësht, duhet ta trajtoni këtë përpara se të filloni ndonjë punë izolimi.

Restaurimi i shtëpive nga materiale jo tradicionale
Nëse jetoni në një shtëpi historike ose në një shtëpi që është ndërtuar me gurë tradicionalë vendas ose materiale të tjera, përdorni materiale dhe metoda të përshtatshme izoluese të papafingo. Përndryshe, shtëpia juaj mund të mos jetë në gjendje të qëndrojë aq e ngrohtë ose e thatë sa duhet. Në fakt, mund të jetë më mirë të konsultoheni ose të punësoni punëtorë lokalë të cilët janë të trajnuar në teknikat e përfshira.

Si të izoloni papafingo
Nëse keni një papafingo të thatë me akses të lehtë dhe trarë të ndarë në mënyrë të barabartë, mënyra më e lirë dhe më e lehtë për ta izoluar është midis trarëve me mbështjellje të çatisë izoluese. Këto mund të bëhen prej lesh mineral, fibra xhami ose materiale të ricikluara.

Së pari, hiqni të gjitha kutitë e vjetra dhe gjërat e panevojshme nga papafingo.

Siguroni çdo tub dhe rezervuar uji në hapësirën e çatisë nga ngrirja, pasi papafingo do të jetë shumë më e freskët pasi të izolohet nga hapësira e jetesës më poshtë.

Kontrolloni për të parë nëse ka linja elektrike. Nëse ka, do të duhet të jetë mbi materialin izolues, por nuk duhet të shtrihet për ta arritur këtë. Nëse nuk jeni të sigurt se çfarë të bëni, konsultohuni me një elektricist profesionist.

Matni papafingo tuaj dhe blini mjaft material izolues për ta mbuluar për ta mbushur atë në një thellësi prej të paktën 270 mm.

Zhmbështilleni izolimin dhe vendoseni midis trarëve. Shumica e trarëve janë rreth 100 mm të larta (por matni atë së pari) kështu që do t'ju duhet lesh 100 mm për këtë shtresë të parë. Pllakat izoluese të papafingo janë zakonisht 1140 mm të gjera, kështu që ndoshta do t'ju duhet t'i prisni ato për t'u përshtatur. Përdorni gërshërët pasi grisja ose shtrirja e materialit do të zvogëlojë efektivitetin e tij.

Krijoni një shtresë të dytë në kënd të drejtë me të parën. Nëse shtresa juaj e parë është 100 mm e thellë, do t'ju duhet 200 mm lesh për shtresën e dytë.

Më duhet të përdor papafingo si hapësirë ​​ruajtëse, a mund ta izoloj akoma?
Nëse dëshironi t'i ruani gjërat në mënyrë të sigurt në papafingo, do t'ju duhet të ngjitni dërrasat sipër trarëve. Por nëse thjesht mbushni boshllëqet midis trarëve me izolim dhe më pas kaloni lart, nuk do të keni një thellësi të mjaftueshme izolimi të papafingo.

Si mund të rrisni trashësinë e shtresës së izolimit të çatisë

Vendosni lesh mineral midis trarëve dhe më pas vendosni pllaka të forta izoluese mbi trarët me dërrasat e dyshemesë sipër. a mundesh ti madje mund të blini izolim dhe dërrasa dyshemeje që tashmë janë të lidhura me njëra-tjetrën, gjë që e bën punën shumë më të shpejtë dhe më të lehtë.

Ju gjithashtu mund të përdorni aftësitë tuaja (ose të dikujt tjetër) për të krijuar një nivel më të lartë dyshemeje për të akomoduar izolimin e kërkuar prej 270 mm.

Çfarëdo që të vendosni, mos vendosni lesh mineral 270 mm dhe më pas thjesht ngjeshni pasi kjo do të zvogëlojë efektivitetin e tij dhe mund të kishit përdorur më pak.

Mos harroni se izolimi midis trarëve do të krijojë një hapësirë ​​​​të ftohtë në çati, kështu që nëse mbani diçka që duhet të qëndrojë e ngrohtë, është më mirë të izoloni mahirat sesa trarët.

Si të parandaloj që ajri i ngrohtë të rrjedhë në papafingo përmes kapakut?
Sigurohuni që kapaku të përshtatet mirë. Nëse nuk është, ndoshta do të duhet të zëvendësohet. Nëse duket se përshtatet më mirë në dimër sesa në verë, mund të keni lagështi në papafingo dhe do t'ju duhet ta trajtoni këtë përpara se të mendoni për izolimin e çatisë.

Pasi të keni siguruar një përshtatje të rehatshme, përdorni një zhveshëse midis tij dhe kornizës.

Kontrolloni që nxehtësia të mos rrjedh në çati përmes hapjeve të tjera - për shembull sipër kutisë së ventilimit ose rreth tubave. Nëse ka, duhet t'i mbyllni ato përpara se të izoloni papafingo.

E shndërrova papafingo në hapësirë ​​banimi. Si ta izoloj?
Nëse e përdorni papafingo si dhomë gjumi, dhomë lojrash ose studim, do të dëshironi ta mbani atë të ngrohtë sa pjesa tjetër e shtëpisë - kështu që izolimi i papafingo nuk ka kuptim. Në vend të kësaj, ju duhet të izoloni çatinë. Metoda e zakonshme është futja e pllakave të forta izoluese midis mahijeve.

Ato duhet të priten saktësisht në madhësinë e duhur në mënyrë që të përshtaten mirë dhe të mos lënë asnjë skicë. Për të arritur trashësinë e kërkuar të izolimit prej 270 mm, mund t'ju duhet gjithashtu të izoloni mahi me karton gipsi të izoluar.

Nëse nuk ju pëlqen pamja e pllakave izoluese, mund t'i mbuloni me karton gipsi dhe t'i lyeni ose t'i lyeni me letër muri.

Ju gjithashtu mund ta përdorni këtë metodë nëse dëshironi ta mbani të ngrohtë papafingo për arsye të tjera.

Kapaku im i papafingo është shumë i vogël për t'u futur në një të rritur. Si mund ta izoloj papafingo?
Ju do të duhet të përdorni një teknik profesionist i cili do të fryjë izolimin e grimcave në papafingo duke përdorur pajisje speciale. Materiali izolues i çatisë do të jetë fibër celuloze ose lesh mineral, i cili modifikohet për të siguruar mosndezshmërinë e tij. Kjo duhet të zgjasë vetëm disa orë, në varësi të madhësisë së papafingo tuaj.

Si funksionon izolimi i papafingo nëse keni një çati të sheshtë?
Nëse keni një çati të sheshtë, është më mirë ta izoloni atë nga jashtë dhe jo nga brenda. Izolimi i tij nga fundi mund të shkaktojë probleme me kondensimin.

Kur të planifikoni të zëvendësoni çatinë tuaj, do t'ju duhet ende ta izoloni atë për të përmbushur rregulloret e qeverisë. Nëse planifikoni ta bëni në të ardhmen e afërt, ka kuptim t'i bëni të dyja punët së bashku. Mund të shtoni një shtresë izolimi midis sipërfaqes së çatisë prej druri dhe shtresës së jashtme rezistente ndaj motit.

Megjithatë, nëse çatia juaj e sheshtë nuk do të ketë nevojë të zëvendësohet për disa vite, mund të shtoni pllakë izolimi direkt mbi pjesën e sipërme rezistente ndaj motit.

Papafingo jonë është pak e lagur, a do ta përkeqësojë izolimi?
Izolimi midis trarëve do ta bëjë papafingo shumë më të freskët, kështu që mund ta përkeqësojë problemin tuaj me lagështinë. Edhe izolimi i mahijeve mund të shkaktojë lagështi, sepse ndalon rrymat dhe redukton ajrosjen natyrale. Prandaj, nëse vendosni të izoloni papafingo, ndoshta do të jetë e nevojshme të rritet sasia e ventilimit, në këtë rast do t'ju duhet leja e planifikimit.

Ne ju rekomandojmë që të kërkoni këshilla nga një ndërtues ose ekspert lagështie përpara se të filloni këtë projekt. Flisni me ta për heqjen e lagështirës përpara se të mendoni për izolimin e papafingo.

Depozita ime e ujit të ftohtë dhe tubat janë lart në papafingo. A do t'i prekë izolimi?
Po. Nëse vendosni izolim midis trarëve, hapësira e çatisë do të jetë jashtëzakonisht e ftohtë në dimër. Prandaj, duhet të izoloni rezervuarin dhe gypat tuaj individualisht për të parandaluar ngrirjen dhe plasjen. Nëse kjo ndodh, riparimet do të kushtojnë shumë më tepër sesa kursimet që merrni nga izolimi i papafingo.

Nëse izoloni midis mahijeve dhe jo trarëve të papafingo, hapësira do të jetë e ngrohtë dhe tubat tuaja duhet të jenë të rregullta.

Izolimi i papafingo mund t'ju kursejë para.

Nuk ka mundësi t'i shmangeni: Nëse shtëpia juaj është në një klimë të ftohtë, mbajtja e saj e ngrohtë gjatë dimrit është e shtrenjtë. Departamenti i Energjisë parashikon se çmimet e gazit natyror dhe naftës për ngrohje do të rriten sërish këtë dimër në krahasim me të kaluarën - pas një viti në të cilin çmimet e naftës për ngrohje u rritën ndjeshëm në shumicën e pjesëve të vendit.

Sigurisht, mund ta ulësh termostatin dhe të bësh zakon të veshësh pulovra të mëdha në ambiente të mbyllura për të ulur kostot. Por nëse keni një papafingo të papërfunduar, izolimi i duhur i tij është një nga mënyrat më të lehta për të ulur faturat e ngrohjes këtë sezon. "Është DIY një projekt që mund ta trajtoni në një fundjavë dhe kursimet që merrni shtohen çdo vit”, thotë Peter. Është vlerësuar se një papafingo e izoluar siç duhet mund të kursejë 10 deri në 50 përqind në faturën tuaj të ngrohjes. Për klimat e ngrohta, funksionon anasjelltas; në verë ndihmon në stabilizimin e temperaturave të brendshme të shtëpisë në mënyrë që ato të jenë vazhdimisht nën kontrollin e nevojës për ftohje.

Në një botë të përsosur, ju do të punësoni një auditor energjie për t'ju treguar saktësisht se sa mbrojtje po merrni nga ato pak centimetra të izolimit të papafingo që tashmë keni dhe të identifikoni gjëra të tilla si rrjedhjet e ajrit që mund të mbyllni për t'u siguruar që izolimi juaj do të funksionojë mirë. Por nëse nuk keni mundësi të paguani disa qindra dollarë për këtë shërbim, mos u shqetësoni: ne kemi mbledhur këtu të gjitha njohuritë më të rëndësishme për kostot e izolimit të papafingo, produktet, punën përgatitore dhe instalimin. Vazhdo leximin për më shumë detaje.

Kostoja e izolimit të papafingo
Faktorët kryesorë që ndikojnë në kosto janë:

Lloji dhe materiali i izolimit
Metër katror të papafingo tuaj
Çmimet e furnizuesit ose instaluesit të izolimit
Shënim: Nëse keni nevojë të izoloni rreth kutive të lidhjes elektrike ose kabllove, procesi mund të kërkojë ndihmën e një elektricisti.

Filloni me papafingo
Ndaloni përdorimin e papafingo për ruajtje. Pse? Sepse mënyra më e lehtë dhe më e lirë për të izoluar papafingo është vendosja e materialit nën dysheme. Por nëse dyshemeja është e mbuluar me një dërrasë, nuk është e mundur të mbulohet e gjithë zona e kërkuar me izolim.

Sigurohuni që të tërhiqni dyshemenë dhe të vendosni izolimin e ri mbi të vjetrën. Me të ikur dyshemeja, do t'ju duhet të gjeni një vend për veshje jashtë sezonit dhe sende të rastësishme diku tjetër.

Zgjidhni llojin dhe materialin e izolimit
Ju keni dy mundësi kur izoloni një papafingo nga një mjeshtër shtëpiak: mbushje e lirë ose ndjesi (një term i zakonshëm për izolimin e sipërfaqes). Të dyja mund të shtohen në papafingo të paizoluara ose të shtresohen mbi materialin ekzistues. Pasi të keni vendosur se cili lloj është më i miri për ju, hulumtoni opsionet dhe çmimet e materialeve për t'ju ndihmuar të zgjidhni produktin e duhur. Gjithmonë kontrolloni etiketat për informacion specifik mbi çdo gjë që po blini.

Mbushje e lirshme

Fijet izoluese futen në thes dhe fryhen në vend deri në thellësinë dhe dendësinë e dëshiruar duke përdorur një makinë të veçantë që mund të merret me qira nga një qendër hobi. Mund ta derdhni mbushësin në vend dhe ta përhapni me dorë, por procesi është shumë më intensiv dhe rezultatet nuk do të jenë aq të mira.

Ajo funksionon më së miri për:

Papafingo me ndarje të parregullt ose jo standarde midis trarëve
Papafingo me shumë pengesa për punë
Papafingo, ku është e nevojshme të vendosni izolim, sepse mbush mirë boshllëqet dhe nyjet
Papafingo me tavan të ulët me lartësi të kufizuar për manovrim gjatë punës
Bëjeni vetë që duan ta përfundojnë punën e tyre shpejt dhe janë të kënaqur duke punuar me pajisjet elektrike
Opsionet e materialit izolues:

Tekstil me fije qelqi

R-vlera për inç: 2.2-2.7
Bërë nga: Xhami ose rëra e ricikluar që shkrihet dhe tjerr në fibra
Konkluzioni: Më i lehtë se celuloza ose leshi mineral, por vendoset më shumë se këto materiale, kështu që duhet të vendosni një shtresë më të trashë për të marrë mbrojtjen që ju nevojitet.

Celuloza

R-vlera për inç: 3.2-3.8
Bërë nga: Fibra letre të ricikluara të konsumit që janë rezistente ndaj insekteve dhe zjarrit
Përfundim: Materiali i fryrë më i përdorur, por mund të kalbet dhe mykohet kur ekspozohet ndaj lagështirës.

Lesh mineral

R-vlera për inç: 3.0-3.3
Bërë nga: Fibra shkëmbi ose skorje furre të riciklueshme
Përfundim: Ofron rezistencë natyrore ndaj zjarrit, por kushton më shumë se materialet e tjera me shumicë.

Baty

Ky material izolues fleksibël është më së shpeshti i paketuar në rrotulla që vijnë në trashësi të ndryshme dhe gjerësi standarde, zakonisht 16 inç dhe 24 inç, për t'u vendosur midis trarëve ose stufave brenda shtëpisë. Ato furnizohen me ose pa një shtresë letre ose folie që shërben si pengesë avulli. Ju shtoni një ose më shumë shtresa për të arritur nivelin e dëshiruar të izolimit.

Ato janë më të përshtatshmet për:

Papafingo me ndarje standarde të trarëve, veçanërisht pa izolim
Papafingo me disa pengesa për të lëvizur
Papafingo me lartësi të mjaftueshme për manovrim gjatë punës
Zejtarët që nuk e kanë problem të presin materiale për t'u përshtatur rreth pengesave
Opsionet e materialit izolues:

Tekstil me fije qelqi

R-vlera për inç: 2.9-4.3
Bërë nga: Xhami ose rëra e ricikluar që shkrihet dhe tjerr në fibra
Përfundim: Përdoren zakonisht dhe të lira, por fibrat mund të irritojnë mushkëritë dhe lëkurën (megjithëse më pak se në vitet e kaluara, falë prodhimit më të mirë) dhe janë më pak efektive në bllokimin e rrjedhës së ajrit sesa materialet e tjera.

Celuloza

R-vlera për inç: 3.7-3.8
Bërë nga: Fibra letre të ricikluara të konsumit që janë rezistente ndaj insekteve dhe zjarrit.
Përfundim: Nuk është irritues për mushkëritë apo lëkurën, por produkti prodhohet në numër të kufizuar prodhuesit.

Lesh mineral

R-vlera për inç: 3.0-3.3
Bërë nga: Fibra shkëmbi ose skorje furre të riciklueshme
Përfundim: Është natyralisht rezistent ndaj zjarrit, por produkti është më i shtrenjtë se të tjerët.

Pambuk

R-vlera për inç: 3.7-3.8
Bërë nga: Fijet e ricikluara të pëlhurës së xhinseve
Përfundim: Bllokon rrjedhën e ajrit dhe transmetimin e zërit, por materiali është më i shtrenjtë se të tjerët.

Rritni madhësinë e izolimit tuaj ekzistues
Merrni një matës shirit dhe një elektrik dore për të parë se çfarë lloj izolimi keni tashmë në papafingo dhe sa i thellë është. Tërhiqeni dhe hidhni çdo material të ngjeshur, të njollosur me ujë ose të mykur - është e padobishme.

Sa izolim për të blerë
Matni pamjen katrore të papafingo tuaj. Lexoni etiketat për mbushës falas; çdo thes liston thellësitë e nevojshme për një sërë vlerash R dhe numrin e thasëve që nevojiten për të mbuluar 1000 metra katrorë në ato thellësi.

Për shkop ose rrotulla, llogaritni numrin bazuar në gjerësinë dhe gjatësinë e produktit të përdorur. Sido që të jetë, merrni një çantë ose rrotull shtesë - definitivisht nuk dëshironi të mbaroni menjëherë përpara se të mbarojë puna.

Hapi numër një i përgatitjes: Siguroni një izolim ajri

Boshllëqet në papafingo ose midis kateve të poshtme dhe papafingo do të lejojnë që ajri i nxehtë (ose i ftohur) të dalë në hapësirën e jashtme, duke e bërë çdo izolim të shtuar në thelb të padobishëm. (Këtu është një diagram i rrjedhjeve të zakonshme të ajrit.) Këtu është një abetare e shpejtë për të eliminuar njollat ​​e prirura nga rryma.

Rreth dritareve të papafingo: Përdorni shkumë me spërkatje të konservuar, që zgjerohet minimalisht rreth shtresës së jashtme dhe mbyllni rrjedhjet rreth brezit dhe zbukurojeni me mbulim me shkumë.

Rreth kanaleve, telave, ventilatorëve të shkarkimit dhe tubave: Boshllëqet mund të mbyllen me izolues kundër zjarrit; vulosni ato më të mëdha me shkumë spërkatës rezistente ndaj zjarrit

Rreth oxhaqeve dhe kanaleve të tymit: Përdorni vezullues metalik të mbyllur me ngjitës me temperaturë të lartë ose çimento zjarrduruese

Hapat e tjerë kryesorë të përgatitjes përpara izolimit

Eliminoni këta faktorë për të siguruar që izolimi juaj të zgjasë për vite dhe ta mbani ajrin aty ku i takon: brenda shtëpisë tuaj.

Riparoni rrjedhjet e çatisë. Uji është armiku i izolimit. Krijon një terren mbarështues për mykun dhe shkatërron xhepat e ajrit që bllokojnë rrjedhën e nxehtësisë. Kërkoni njolla uji në mbështjellësin e çatisë dhe pika të lagura ose të mykura në trarët e papafingo dhe izolimin ekzistues si të dhëna për vendndodhjen e rrjedhjes.

Kontrolloni pajisjet e dritës. Nëse nuk përdorni izolim me lesh mineral ose pajisjet tuaja nuk klasifikohen si të sigurta për kontakt me ndonjë lloj izolimi, mos lejoni që materiali të prekë ose të mbulojë dritat e dyshemesë - ky është një rrezik zjarri. Krijoni një hendek sigurie prej të paktën 3 inç rreth të gjitha instalimeve duke përdorur pëlhurë, veshje metalike ose kompensatë të mbeturinave.

Drejtojini të gjithë ventilatorët e marrjes dhe ventilimin në pjesën e jashtme. Edhe pse është kundër kodeve të ndërtimit që të shfryhet çdo lloj gazi i shkarkimit në papafingo, shumë vetë e kanë shmangur atë. Korrigjoni këtë gabim në mënyrë që ajri i lagësht i shkarkimit të mos bllokohet në izolimin tuaj dhe ta shkatërrojë atë.

Mbroni veten kur vendosni izolim
Ja një shembull se si ta kryeni punën pa aksidente ose lëndime.

Vishni një maskë pluhuri, syze sigurie, doreza pune, një këmishë me mëngë të gjata dhe pantallona të gjata për të mbrojtur mushkëritë, sytë dhe lëkurën tuaj nga fijet.
Mos qëndroni mbi trarët. Nëse humbni ekuilibrin, mund të goditni në tavan. Përdorni një copë kompensatë ose disa dërrasa të forta dhe të gjera si një sipërfaqe në këmbë dhe lëvizini ato ndërsa punoni. Për stabilitet, ato duhet të mbulojnë të paktën tre rreze.

Ndriçoni qoshet e errëta të papafingo me llamba portative me bateri ose dritat e punishtes me kapëse.

Mbani rrjedhjen e ajrit të papafingo

Mbulimi i vrimave të ventilimit me mbushje të lirshme ose shami, të cilat i arrini nëse vendosni izolim përgjatë qerpikëve, është një jo-jo i madh. Rrjedha e ajrit nga shtrojat në hapjen e kreshtës e mban çatinë të ftohtë dhe parandalon formimin e digave të akullit. Materiali do të bllokojë këtë rrjedhë. Për të njëjtën arsye, izolimi nuk duhet të prekë pjesën e poshtme të çatisë. Për të parandaluar përhapjen e materialit, lidhni deflektorë plastikë ose shkumë në mbështjellësin e çatisë pranë qepallës.

Nëse izoloni nga e para, vendosni barrierën e duhur të avullit në vendin e duhur.

Edhe pse disa fije vijnë me letër ose fletë metalike që mund të veprojë si një pengesë avulli, disa ekspertë preferojnë të përdorin fletë polietileni 6 mm të prerë midis trarëve dhe shtresave të mbyllura me shirit folie për të parandaluar depërtimin e lagështirës në izolim. Pavarësisht nëse jeni duke përdorur mbushje të lirshme ose shami, vendoseni pengesën e avullit sa më afër anës së ngrohtë të izolimit tuaj, ku mund të hyjë ajri i nxehtë dhe i lagësht - drejt pjesës së brendshme të shtëpisë në klimat e ftohta (nën izolimin e dyshemesë) dhe në papafingo për ajër të nxehtë (pjesa e sipërme e izolimit të dyshemesë). Disa zona nuk kërkojnë një pengesë avulli.

Truke dhe këshilla të tjera për instalimin e izolimit
Punoni nga perimetri i papafingo në drejtim të derës ose çelësit në mënyrë që të mos shkelni të gjithë izolimin që sapo keni vendosur.
Mbuloni gjithmonë majat e trarëve të tavanit për të siguruar që izolimi të jetë mjaft i thellë për të përmbushur vlerën tuaj të synuar R dhe për të parandaluar humbjen e nxehtësisë që ndodh me kornizën prej druri.

Bëni dush tërësisht gjatë gjithë ditës për të hequr garzat nga lëkura juaj dhe lani rrobat e punës pas një veshjeje.

Për mbushje falas

Rregulloni bllokimin rreth kapakut ose derës për të lejuar që materiali të vendoset rreth zonës pa rrjedhje.

Sigurohuni që thellësia e mbushjes të jetë e barabartë në papafingo. Për të siguruar uniformitetin e materialit të fryrë, vidhosni elementët udhëzues thellë në të gjithë hapësirën.

Nëse dëshironi të merrni vlerën e synuar R nga produkti që keni zgjedhur, përdorni numrin e çantave, sipas llogaritjeve tuaja, që tregon se papafingo duhet të izolohet - asnjëherë më pak. Nëse keni arritur thellësinë e synuar, por keni ende disa thasë, vazhdoni të shtoni material në një thellësi të barabartë në të gjithë hapësirën derisa të përdoren të gjitha thasët.

Për të ndihmuar materialin të arrijë densitetin e duhur gjatë përdorimit, mbajeni zorrën e fryrjes paralel me dyshemenë dhe trarët e dyshemesë. Fryni mbushësin midis dhe mbi trarët, jo mbi to.

Për baty

Kur vendosni produktin për herë të parë, përdorni gjithmonë shami të pambështjella për të parandaluar bllokimin e lagështirës midis shtresave të reja dhe të vjetra të izolimit. Ju mund t'i blini ato të pa veshura ose thjesht hiqni letrën ose fletën e poshtme të letrës.

Vendosni shtresën e re të shamive të paqepura pingul me shtresën e vjetër për të mbuluar boshllëqet në shtresën e poshtme. Shkopat ngjitur duhet të jenë të rehatshme, por jo aq të shtrënguara sa për t'i ngjeshur ato.

Asnjëherë mos vendosni shami më të rënda si pambuku mbi ato më të lehta si tekstil me fije qelqi. Do të ngjeshni shtresën e poshtme dhe do të zvogëloni efektivitetin e saj.
Pritini gjithmonë shkopinj që të përshtaten rreth pengesave dhe depërtimeve. Nëse i bllokoni ose i shtyni rreth tubave, do të ngjeshni xhepat e ajrosjes në material dhe do të zvogëloni vetitë e tij izoluese.

Mos lini asnjë boshllëk midis shtyllave dhe trarëve, pengesave ose shufrave ngjitur. Edhe ato të ngushta do të shkaktojnë rrjedhje ajri. Në vend të kësaj, prisni një rrip të hollë të izolimit që po përdorni.

Mbroni pikat e hyrjes

Kapaku ose dera e papafingo: Vendosni izolimin e ngurtë me shkumë në anën e papafingo të kapakut ose derës.
Shkallët ose shkallët e anulueshme: Mbajeni strehën tuaj pa zhurmë me një tendë të izoluar me zinxhir.

Këshillë: Prisni brumin me një thikë kuzhine. Disa profesionistë e preferojnë atë mbi thikat e përdorimit, sepse tehja e madhe e kalon lehtësisht materialin e trashë. Përdorni një copë kompensatë si sipërfaqe prerëse dhe përdorni një vizore si ndihmës për prerje.

A po mendoni të përfundoni papafingo?
Nëse po mendoni të ndryshoni papafingo në një hapësirë ​​ruajtjeje ose banimi, ia vlen të ndryshoni taktikat e izolimit midis mahijeve dhe trarëve të murit në vend të dyshemesë. Ju mund të përdorni panele të ngurtë shkumë ose të punësoni një profesionist për të aplikuar izolimin me shkumë me spërkatje.

Blloqet e shkumës bllokojnë rrjedhën e ajrit pa një pengesë avulli dhe kanë një vlerë R më të lartë për inç sesa mbushja e lirshme ose shamia, kështu që ju merrni më shumë mbrojtje me më pak thellësi. Ndryshe nga mbushja e lirshme ose shamia, ju duhet të përdorni shkumë spërkatës për të mbuluar hapjet e shtratit (ato nuk janë të nevojshme për të ftohur çatinë). Më pas mbuloni shkumën me karton gipsi sipas kërkesave të sigurisë nga zjarri.